NOVOSTI
SASTANAK EUROSAI PROJEKTNE GRUPE ZA KORISTI I METODOLOGIJE REVIZIJA U STVARNOM VREMENU

Sarajevo, 22.5.2023.

Predstavnik Ureda za reviziju institucija BiH sudjelovao je na prvom sastanku projektne grupe za koristi i metodologije revizija u stvarnom vremenu na nivou Evropske organizacije vrhovnih institucija za reviziju (EUROSAI). Sastanak je održan u Rimu 11.5.2023. godine u organizaciji Računskog suda Republike Italije.

Predstavnici vrhovnih institucija za reviziju Italije, Mađarske, Portugala i Velike Britanije na sastanku su predstavili vlastita iskustva i prakse koje se odnose na revizije koje se provode u realnom vremenu i koje imaju za cilj pružiti brz i agilan odgovor na krizne situacije i društvene probleme. Učesnici sastanka su se usaglasili oko potrebe razvijanja zajedničkog pristupa i metodoloških smjernica za ove vrste revizije na što će upravo biti fokusiran budući rad ove projektne grupe.

Projektna grupa je formirana s ciljem razmjene iskustava i izazova i nastojanja da se razvije zajednička terminologija za revizije u realnom vremenu koje su se pokazale učinkovitim u vanrednim situacijama kada je blagovremenost revizijskog postupanja nužna.

Ovom stručnom skupu prisustvovali su predstavnici iz 22 vrhovne revizijske institucije EUROSAI zajednice.

Na vrh