Ured za reviziju institucija

URED ZA REVIZIJU INSTITUCIJA BOSNE I HERCEGOVINE

NOVOSTI
PREZENTACIJA REGIONALNE PARALELNE REVIZIJE UČINKA NA TEMU RODNE RAVNOPRAVNOSTI

Sarajevo, 6. 3. 2024.

U Sarajevu je 5. 3. 2024. godine u organizaciji Agencije Ujedinjenih naroda za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN WOMEN) upriličena prezentacija rezultata regionalnog projekta paralelne revizije učinka na temu rodne ravnopravnosti u kojem su sudjelovale revizijske institucije iz Bosne i Hercegovine (BiH), Crne Gore i Srbije.

Projekt paralelne revizije učinka započet je početkom i uspješno okončan koncem 2023. godine objavljivanjem pet izvješća o provedenim revizijama učinka u oblasti Cilja održivog razvoja 5 i to od strane Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, Državne revizorske institucije Crne Gore i Državne revizorske institucije Republike Srbije.

Prezentacija rezultata ovog projekta započela je uvodnim obraćanjima Nj. E. Ingrid Macdonald, rezidentne koordinatorice UN u BiH, i gđe Jo-Ann Bishop, predstavnice UN Women u BiH, koje su pozdravile inicijativu za provedbu paralelne revizije te istakle značaj revizijskog nadzora u procesu unapređenja rodne ravnopravnosti u zemljama regije.

Nj. E. Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN u BiH

Glavni revizori i predstavnici rukovodstava revizijskih institucija iz zemalja učesnica u ovom projektu ukazali su na značaj pitanja rodne ravnopravnosti i njegove integracije u revizijske aktivnosti kako bi se, kroz nalaze i preporuke provedenih revizija, dao doprinos unapređenju i implementaciji Cilja održivog razvoja 5 u BiH, Crnoj Gori i Srbiji.

Hrvoje Tvrtković, glavni revizor, Ured za reviziju institucija BiH

Voditeljice i voditelji timova koji su proveli predmetne revizije zatim su, kroz panel-diskusiju, prezentirali ključne nalaze, preporuke i naučene lekcije iz provedenih revizija. Prisutni predstavnici institucija javnog sektora u BiH iznijeli su svoja zapažanja u svezi s nalazima revizijskih studija istaknuvši značaj provedene revizije te da je, bez obzira na evidentno nedostatan stupanj integriranosti rodne ravnopravnosti u javne politike, realiziran i veliki broj aktivnosti iz nadležnosti pojedinačnih institucija.

Događaj je zaključen izlaganjima gđe Alme Kratine, predsjedateljice Povjerenstva za jednakopravnost spolova Zastupničkog doma FBiH, koja je najavila poduzimanje parlamentarnih aktivnosti kako bi se preporuke revizije u što većoj mjeri implementirale na razini FBiH, te gđe Ermire Lubani, predstavnice Regionalnog ureda UN Women za Europu i Centralnu Aziju, koja je pohvalila rad revizorskih timova i značaj izvješća o provedenim revizijama kao snažnih mehanizama za poduzimanje narednih koraka u cilju unapređenja pitanja rodne ravnopravnosti u zemljama regije. 

Rezultati okončanog projekta regionalne paralelne revizije prezentirani su kroz publikaciju čiju izradu je podržao UN Women i koja je dostupna na https://bit.ly/3wEBQUJ.

Fotografije: UN Women BiH

Na vrh