Ured za reviziju institucija

URED ZA REVIZIJU INSTITUCIJA BOSNE I HERCEGOVINE

NOVOSTI
PREZENTACIJA REGIONALNE PARALELNE REVIZIJE UČINKA NA TEMU RODNE RAVNOPRAVNOSTI

Sarajevo, 6. 3. 2024.

U Sarajevu je 5. 3. 2024. godine u organizaciji Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN WOMEN) upriličena prezentacija rezultata regionalnog projekta paralelne revizije učinka na temu rodne ravnopravnosti u kojem su učestvovale revizione institucije iz Bosne i Hercegovine (BiH), Crne Gore i Srbije.

Projekt paralelne revizije učinka započet je početkom i uspješno okončan krajem 2023. godine objavljivanjem pet izvještaja o provedenim revizijama učinka u oblasti Cilja održivog razvoja 5 i to od strane Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, Državne revizorske institucije Crne Gore i Državne revizorske institucije Republike Srbije.

Prezentacija rezultata ovog projekta započela je uvodnim obraćanjima Nj. E. Ingrid Macdonald, rezidentne koordinatorice UN u BiH, i gđe Jo-Ann Bishop, predstavnice UN Women u BiH, koje su pozdravile inicijativu za provođenje paralelne revizije te istakle značaj revizionog nadzora u procesu unapređenja rodne ravnopravnosti u zemljama regiona.

Nj. E. Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN u BiH

Generalni revizori i predstavnici rukovodstava revizionih institucija iz zemalja učesnica u ovom projektu ukazali su na značaj pitanja rodne ravnopravnosti i njegove integracije u revizione aktivnosti kako bi se, kroz nalaze i preporuke provedenih revizija, dao doprinos unapređenju i implementaciji Cilja održivog razvoja 5 u BiH, Crnoj Gori i Srbiji.

Hrvoje Tvrtković, generalni revizor, Ured za reviziju institucija BiH

Voditeljice i vođe timova koji su proveli predmetne revizije zatim su, kroz panel-diskusiju, prezentovali ključne nalaze, preporuke i naučene lekcije iz provedenih revizija. Prisutni predstavnici institucija javnog sektora u BiH iznijeli su svoja zapažanja u vezi s nalazima revizionih studija istaknuvši značaj provedene revizije te da je, bez obzira na evidentno nedovoljan stepen integrisanosti rodne ravnopravnosti u javne politike, realizovan i veliki broj aktivnosti iz nadležnosti pojedinačnih institucija.

Događaj je zaključen izlaganjima gđe Alme Kratine, predsjedavajuće Komisije za jednakopravnost spolova Predstavničkog doma FBiH, koja je najavila preduzimanje parlamentarnih aktivnosti kako bi se preporuke revizije u što većoj mjeri implementirale na nivou FBiH, te gđe Ermire Lubani, predstavnice Regionalnog ureda UN Women za Evropu i Centralnu Aziju, koja je pohvalila rad revizorskih timova i značaj izvještaja o provedenim revizijama kao snažnih mehanizama za preduzimanje narednih koraka u cilju unapređenja pitanja rodne ravnopravnosti u zemljama regiona. 

Rezultati okončanog projekta regionalne paralelne revizije prezentovani su kroz publikaciju čiju izradu je podržao UN Women i koja je dostupna na https://bit.ly/3wEBQUJ.

Fotografije: UN Women BiH

Na vrh