Ured za reviziju institucija

URED ZA REVIZIJU INSTITUCIJA BOSNE I HERCEGOVINE

NOVOSTI
OKRUGLI STO „DIJALOG O BORBI PROTIV KORUPCIJE”

Sarajevo, 29.3.2023.

Na poziv organizatora, Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini i Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini, generalni revizor Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, Hrvoje Tvrtković, sudjelovao je u radu okruglog stola pod nazivom „Dijalog o borbi protiv korupcije”.

Okrugli sto se održao u Sarajevu 28.3.2023. godine i okupio je predstavnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, nadzornih tijela, kao i predstavnike međunarodne zajednice, te civilnog društva i medija.

Izvor fotografije: Transparency International BiH

Događaj je organiziran u dva panela: “Unapređivanje politika za borbu protiv korupcije kao preduslov za napredak” i “Provedba politika i zakona za borbu protiv korupcije” čiji učesnici su, kroz interaktivan dijalog, diskutovali o pitanju sistemske korupcije u Bosni i Hercegovini.

Zaključci okruglog stola pozivaju na hitno provođenje niza reformi potrebnih s ciljem povećanja vladavine prava u BiH koje se odnose na reforme pravosuđa, sukob interesa i depolitizaciju javnih preduzeća, proces zaštite prijavilaca korupcije, kao i na transparentnost i saradnju institucija i civilnog društva.

“Dijalog o borbi protiv korupcije” je organiziran u svjetlu švedskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije i nedavno dodijeljenog kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Na vrh