Ured za reviziju institucija

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА РЕВИЗИЈУ ИНСТИТУЦИЈА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

НОВОСТИ
ОДРЖАН 26. UN/INTOSAI СИМПОЗИЈУМ

Сарајево, 19.4.2024.

Делегација Канцеларије за ревизију институција Босне и Херцеговине коју су чинили генерални ревизор, Хрвоје Твртковић, и замјеник генералног ревизора, Неџад Хајтић, судјеловала је на 26. Симпозијуму Уједињених нација (УН) и Међународне организације врховних ревизионих институција (INTOSAI) који се у Бечу одржавао у периоду 16.-18. априла 2024. године. 

Општа тема Симпозијума била је посвећена имплементацији Циља одрживог развоја 13 (ЦОР 13): одговор на климатске промјене. Програм Симпозијума био је подијељен на три подтеме: 

  • Праксе врховних институција за ревизију у ревизији утицаја климатских промјена,
  • Услови који омогућавају ревизију мјера у подручју климатских промјена, и
  • Јачање мјера у борби против климатских промјена – утицај ревизија у овој области.

Након што су Симпозијум отворили високи званичници INTOSAI-ја и Одјела за економске и друштвене послове Уједињених нација (UNDESA), услиједиле су дводневне презентације искустава и изазова у вези с наведеним подтемама бројних врховних институција за ревизију чланица INTOSAI-ја, те дискусија учесника у вези с заједничким изазовима и потребама за израдом методологија, алата и експертизе за јачање улоге ревизије јавног сектора с циљем давања доприноса реализацији ЦОР-а 13. 

Догађај је закључен трећег дана доношењем закључака и препорука Симпозијума којима је потврђена недвојбена кључна улога врховних институција за ревизију у повећању одговорности надлежних институција у реализацији мјера за борбу против климатских промјена и циљева предвиђених ЦОР-ом 13. 

Симпозиј је окупио бројне представнице и представнике тијела УН-а, INTOSAI-ја, академских и стручних тијела, те врховних институција за ревизију широм свијета. Делегација Канцеларије за ревизију је, на маргинама овог догађаја, одржала неколико билатералних сусрета с представницима других институција за ревизију током којих је разговарано о будућим билатералним активностима сарадње.

Izvor slike: INTOSAI

ОСТАЛИ ЧЛАНЦИ

 

АРХИВА  
На врх