Ured za reviziju institucija

URED ZA REVIZIJU INSTITUCIJA BOSNE I HERCEGOVINE

NOVOSTI
ODRŽAN 26. UN/INTOSAI SIMPOZIJ

Sarajevo, 19.4.2024.

Delegacija Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine koju su činili generalni revizor, Hrvoje Tvrtković, i zamjenik generalnog revizora, Nedžad Hajtić, sudjelovala je na 26. Simpoziju Ujedinjenih naroda (UN) i Međunarodne organizacije vrhovnih revizijskih institucija (INTOSAI)  koji se u Beču održavao u periodu 16.-18. aprila 2024. godine.

Opća tema Simpozija bila je posvećena implementaciji Cilja održivog razvoja 13 (COR 13): odgovor na klimatske promjene. Program Simpozija bio je podijeljen na tri podteme: 

  • Prakse vrhovnih institucija za reviziju u reviziji uticaja klimatskih promjena,
  • Uslovi koji omogućavaju reviziju mjera u području klimatskih promjena, i
  • Jačanje mjera u borbi protiv klimatskih promjena – uticaj revizija u ovoj oblasti.

Nakon što su Simpozij otvorili visoki zvaničnici INTOSAI-ja i Odjela za ekonomske i društvene poslove Ujedinjenih naroda (UNDESA), uslijedile su dvodnevne prezentacije iskustava i izazova u vezi s navedenim podtemama brojnih vrhovnih institucija za reviziju članica INTOSAI-ja, te diskusija učesnika u vezi s zajedničkim izazovima i potrebama za izradom metodologija, alata i ekspertize za jačanje uloge revizije javnog sektora s ciljem davanja doprinosa realizaciji COR-a 13.

Događaj je zaključen trećeg dana donošenjem zaključaka i preporuka Simpozija kojima je potvrđena nedvojbena ključna uloga vrhovnih institucija za reviziju u povećanju odgovornosti mjerodavnih institucija u realizaciji mjera za borbu protiv klimatskih promjena i ciljeva predviđenih COR-om 13.

Simpozij je okupio brojne predstavnice i predstavnike tijela UN-a, INTOSAI-ja, akademskih i stručnih tijela, te vrhovnih institucija za reviziju širom svijeta. Delegacija Ureda za reviziju je, na marginama ovog događaja, održala nekoliko bilateralnih susreta s predstavnicima drugih institucija za reviziju tokom kojih je razgovarano o budućim bilateralnim aktivnostima saradnje.

Izvor slike: INTOSAI

Na vrh