Ured za reviziju institucija

URED ZA REVIZIJU INSTITUCIJA BOSNE I HERCEGOVINE

NOVOSTI
OBILJEŽENA 40. OBLJETNICA LIMSKE DEKLARACIJE
 

  Obilježena 40. obljetnica Limske deklaracije


 Lima, 6.12.2017.

U Limi, Peru je, u razdoblju od 5. do 7. 12.2017. godine obilježena četrdeseta obljetnica Limske deklaracije Međunarodne organizacije vrhovnih revizijskih institucija (INTOSAI). Svečanom obilježavanju ove obljetnice kao i Međunarodnoj konferenciji o prevenciji i borbi protiv korupcije koja je ovim povodom organizirana, u ime Ureda za reviziju institucija BiH nazočio je zamjenik glavnog revizora, Jasmin Pilica. Domaćinom ove svečanosti bila je Vrhovna revizijska institucija Perua.

Limska deklaracija predstavlja Magna Cartu, temeljni dokument na kojem se temelji rad i neovisnost vrhovnih revizijskih institucija, a tijekom godina, s razvojem revizije javnog sektora još više jača njen značaj. Limska deklaracija navodi da vrhovne revizijske institucije svoj posao mogu obavljati samo ako su neovisne i imaju zaštitu od vanjskih utjecaja, uz iznimno visoku razinu inicijative i autonomnosti.

Prema Limskoj deklaraciji, koja je jednako značajna za sve vrhovne revizijske institucije, bez obzira na to kojoj regiji pripadaju ili kakvu organizacijsku strukturu slijede, uspostavljanje VRI i odgovarajući stupanj njene neovisnosti utvrđuje se Ustavom, dok se detalji razrađuju zakonom.

Potrebno je međutim naglasiti da institucijama za reviziju javnog sektora u Bosni i Hercegovini nije, kako je to propisano Limskom deklaracijom, zagarantirano utemeljenje u ustavima, te tako ni odgovarajuća ustavno-pravna zaštita, što u konačnici, govori i o stupnju vladavine prava i demokracije koji bi trebali predstavljati temelj neovisne revizije javnog sektora u svakoj zemlji.

Uz svečanost obilježavanja obljetnice, izaslanicima su prezentirani i rezultati kolegijalnog pregleda neovisnosti vrhovnih institucija za reviziju koji je provela VRI Austrije, a razmatrane su i veze između Limske deklaracije i strateških ciljeva INTOSAI-ja kao i budući izazovi u smislu neovisnosti vrhovnih revizijskih institucija širom svijeta i održivoga razvoja.

 

 Odsjek za međunarodnu suradnju i odnose s javnošću

Na vrh