Ured za reviziju institucija

URED ZA REVIZIJU INSTITUCIJA BOSNE I HERCEGOVINE

NOVOSTI
MEĐUNARODNI SEMINAR EVROPSKE ORGANIZACIJE REGIONALNIH REVIZORSKIH INSTITUCIJA

Sarajevo, 8.11.2021.

Na poziv i u organizaciji Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, generalni revizor Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, Hrvoje Tvrtković, sudjelovao je na međunarodnom seminaru Evropske organizacije regionalnih revizorskih institucija – EURORAI.

Na seminaru je sudjelovalo preko 60 učesnika - rukovodilaca regionalnih revizorskih institucija koje su članice EURORAI-ja.

Seminar je održan u Sarajevu u periodu od 4. do 6. 11. 2021. godine. Centralna tema seminara bila je „Vrijednosti i koristi regionalnih revizorskih institucija javnog sektora u kontekstu pandemije COVID-19“ koja je bila podijeljena na dvije panel-diskusije. Zaključak panel-diskusija je da su regionalne revizorske institucije za vrijeme pandemije pokazale da su agilne uvodeći nove radne prakse i tehnologije, da su se pravovremeno bavile revizijom mjera za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom, te time potvrdile svoju vrijednost i korist za društvenu zajednicu.

S obzirom na to da revizija javnog sektora u BiH djeluje na različitim administrativnim nivoima, saradnja ureda za reviziju u BiH na svim nivoima vrlo je značajna u kontekstu profesionalne razmjene iskustava, razvoja konzistentnih revizionih pristupa, kao i stvaranja cjelovite slike kontrole poslovanja javnog sektora u BiH.

Na vrh