Ured za reviziju institucija

URED ZA REVIZIJU INSTITUCIJA BOSNE I HERCEGOVINE

NOVOSTI
GODIŠNJI KONSULTATIVNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA

Sarajevo, 12.1.2022.

Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine (Ured), četvrtu godinu za redom, pozvao je organizacije civilnog društva na konsultativni sastanak koji je, u virtualnom okruženju, održan u utorak, 11.1.2022. godine. 

Sastanak je imao za cilj upoznavanje predstavnica i predstavnika organizacija civilnog društva sa okvirnim temama koje čine godišnji program revizije učinka Ureda za 2022. godinu, identificiranje i diskusiju o društveno značajnim problemima za koje organizacije civilnog društva smatraju da bi mogli biti predmetom revizije učinka, uz uvažavanje mandata i nadležnosti samog Ureda, kao i prezentaciju dijela Komunikacijske strategije Ureda koji se odnosi na saradnju sa ovim organizacijama. 

Sastanku je prisustvovalo 12 predstavnica i predstavnika iz sedam organizacija civilnog društva i to: Transparency International BiH, Centri civilnih inicijativa, Centar za promociju civilnog društva, Centar za zastupanje građanskih interesa, Vanjskopolitička inicijativa BH, Balkanska istraživačka mreža u BiH i Centar za istraživačko novinarstvo. Na navedenom sastanku, ispred Ureda, sudjelovali su generalni revizor, Hrvoje Tvrtković, zamjenik generalnog revizora, Jasmin Pilica, te relevantno osoblje iz odjela revizije učinka i Odsjeka za međunarodnu saradnju i odnose s javnošću.

Nakon pozdravne riječi generalnog revizora, revizorsko osoblje Ureda prisutnima je prezentiralo teme revizije učinka koje će biti obrađene kroz program revizije učinka za 2022. godinu, uz naglašavanje aspekata koji se uzimaju u obzir prilikom selekcije relevantnih tema. Učesnici sastanka su pozvani da svojim profesionalnim inputima, analizama i istraživanjima doprinesu istraživačkim revizijskim studijama.

Uslijedila je vrlo konstruktivna diskusija tokom koje su prisutne predstavnice i predstavnici organizacija civilnog društva Uredu sugerisali i ukazali na brojna pitanja i probleme vezane za poslovanje institucija BiH koje će Ured, u skladu sa internim procedurama, uključiti u aktivnosti analize potencijalnih područja revizije.

S obzirom da je Ured nedavno izradio i objavio svoju prvu komunikacijsku strategiju, ovaj je sastanak iskorišten i kako bi se prisutnima prezentirale aktivnosti koje se odnose na saradnju sa organizacijama civilnog društva.

Sastanak je ocijenjen kao uzajamno koristan i uspješan o čemu svjedoče povratne informacije dobijene tokom i nakon sastanka.

Na vrh