NOVOSTI
DELEGACIJA UREDA SUDJELOVALA NA NAUČNOM SKUPU POVODOM OBILJEŽAVANJA DANA DRŽAVNE REVIZORSKE INSTITUCIJE CRNE GORE

Sarajevo, 16.5.2023.

Delegacija Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine koju su činili generalni revizor, Hrvoje Tvrtković, i rukovodioci odjela finansijske revizije, Snježana Baštinac i Nermin Hamzagić, sudjelovala je u Podgorici, 15.5.2023. godine, na naučnom skupu povodom obilježavanja dana Državne revizorske institucije u Crnoj Gori.

Naučni skup je organizovan u tri panela „Revizija javnog sektora i fiskalna stabilnost”, „Izvještavanje o rezultatima revizije“ i „Doprinos eksterne revizije održivom upravljanju javnim sredstvima“ uz učešće panelista, predstavnika vrhovnih institucija za reviziju Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Kosova* i Bosne i Hercegovine. Moderatori naučnog skupa bili su predstavnici Državne revizorske institucije Crne Gore i SIGMA-e.

Izlaganje generalnog revizora Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, Hrvoja Tvrtkovića, u okviru panela na temu revizije javnog sektora i fiskalne stabilnosti, bilo je usmjereno ka praćenju realizacije preporuka i njihovom doprinosu finansijskoj stabilnosti.

Prezentacije i izlaganja tokom naučnog skupa izazvali su veoma konstruktivne diskusije učesnika skupa i potvrdili značaj ovakve vrste profesionalnog umrežavanja, razmjena iskustava i uspostavljanja regionalne saradnje.

Naučnom skupu su prisustvovali visoki zvaničnici vrhovnih revizorskih institucija iz: Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Kosova* i Turske.

Generalni revizor je, na marginama ovog susreta, održao nekoliko bilateralnih razgovora sa zvaničnicima vrhovnih revizorskih institucija regiona u čijem fokusu su bile tekuće regionalne aktivnosti, ali i perspektive za buduću saradnju.

* Ovaj naziv ne prejudicira status, te je u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244/99 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Izvor fotografija: DRI Crne Gore

Na vrh