NOVOSTI
REGIONALNA KONFERENCIJA O TRANSFORMATIVNOM FINANSIRANJU ZA RODNU RAVNOPRAVNOST

Sarajevo, 28.11.2022.

Generalni revizor Ureda za reviziju institucija BiH, Hrvoje Tvrtković, sudjelovao je na regionalnoj konferenciji na temu transformativnog finansiranja za rodnu ravnopravnost. Konferencija se održavala u Istanbulu od 23. do 24. novembra 2022. godine, u organizaciji Regionalnog ureda UN Women za Evropu i Centralnu Aziju (ECARO).

Pored predstavnika vrhovnih institucija za reviziju iz regije Zapadnog Balkana, konferencija je na jednom mjestu okupila i druge relevantne učesnike iz regije, kao i predstavnike iz Evrope i Centralne Azije, međunarodnih organizacija i svjetskih stručnjaka za rodna pitanja, radi razgovora o uticaju budžeta na rodnu ravnopravnost, razmjene iskustava i najboljih regionalnih i globalnih praksi u implementaciji rodno odgovornog budžetiranja.

Photo: UN Women BiH

Učesnici su, kroz sedam tematskih panel sesija praćenih plenarnim diskusijama, diskutirali kako o rezultatima implementacije rodno odgovornog budžetiranja, tako i o načinima dodatnog poboljšanja implementacije rodno odgovornog budžetiranja radi postizanja rodne ravnopravnosti. Jedan od panela adresirao je i pitanje uloge javnih nadzornih institucija, uključujući i vrhovne institucije za reviziju, u unaprjeđenju rodne ravnopravnosti.

Pomenuta konferencija nastavak je aktivnosti koje se provode uz podršku UN Women i koje su usmjerene na jačanje kapaciteta, između ostalog, i institucija za reviziju, s ciljem doprinosa provođenju obaveza nadležnih institucija u oblasti rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena.

Podsjećamo da su se predstavnici i predstavnice regionalnih ureda za reviziju u julu okupili u Banjoj Luci kada su iskazali spremnost za angažman u projektu paralelne revizije na temu čiji okvir će biti implementacija Cilja održivog razvoja 5 - Postići rodnu ravnopravnost i osnažiti sve žene i djevojčice. Ova revizija se, također uz podršku UN Women, planira implementirati tokom 2023. godine.

Regionalna konferencija je održana u sklopu regionalnog projekta “Finansijska podrška za promjene u oblasti rodne ravnopravnosti u cilju osiguravanja transparentnijeg, inkluzivnijeg i odgovornijeg upravljanja na Zapadnom Balkanu” koji provodi UN Women, a podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Švicarska agencija za razvoj i saradnju.

Izvor fotografija: UN Women BiH

Na vrh