NOVOSTI
KONFERENCIJA POVODOM OKONČANJA PROJEKTA PARALELNE REVIZIJE UČINKA NA TEMU UPRAVLJANJA INTERVENCIJAMA U SLUČAJU INCIDENTNOG ZAGAĐENJA JADRANSKOG MORA

Sarajevo, 24.9.2021.

Delegacija Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine na čelu sa generalnim revizorom, Hrvojem Tvrtkovićem, na poziv i u organizaciji Vrhovne revizijske institucije Republike Italije (Corte dei Conti), sudjelovala je na međunarodnoj konferenciji predsjednika/generalnih revizora vrhovnih institucija za reviziju iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Italije i Slovenije, koje su učestvovale u projektu paralelne revizije učinka na temu upravljanja intervencijama u slučaju incidentnog zagađenja Jadranskog mora. Konferencija je upriličena u Trstu, Italija, u periodu 22.-23. septembra 2021. godine.

Generalni revizor je tokom konferencije, između ostalog, ukazao na značaj koji saradnja između vrhovnih institucija za reviziju ima u projektima kao što su paralelne revizije učinka, a koja se, pored institucionalnih poveznica, ogleda i u formiranju neformalnih mreža revizorskih stručnjaka koje su se pokazale jako korisnim u postupcima profesionalne razmjene iskustava.

Konferencija je zaključena potpisivanjem zajedničke izjave koja je sastavni dio Kompendija, odnosno izvještaja u kojem su prezentirani sažetci pojedinačnih izvještaja revizije učinka na temu upravljanja intervencijama u slučaju incidentnog zagađenja Jadranskog mora koje su vrhovne revizijske institucije učesnice u projektu provele i objavile u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima. Zajednička izjava poziv je vladama zemalja učesnika projekta paralelne revizije učinka da hitno usvoje mjere usmjerene na jačanje sistema prevencije i upravljanja odgovorima na zagađenje mora, jačanje prekogranične saradnje kroz usvajanje zajedničkog plana hitnog djelovanja i organizovanje zajedničkih vježbi. 

Ured za reviziju je izvještaj revizije učinka „Pretpostavke za efikasno upravljanje intervencijama u slučaju incidentnih zagađenja mora“ objavio 31.12.2020. godine, a Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine je predmetni izvještaj razmatrala i usvojila početkom tekuće godine.

Na vrh